Wybór materiału, z którego wykonane zostaną blaty kuchenne, jest bardzo ważną decyzją. Powierzchnia robocza w kuchni musi być odpowiednio trwała, aby sprostała przygotowywaniu na niej posiłków, wytrzymała, aby nie uległa szybkiemu zużyciu podczas codziennego, intensywnego użytkowania oraz estetyczna, aby stanowiła swoistą ozdobę kuchni. Nic więc dziwnego, że zdecydowana większość osób stawia na blaty granitowe do kuchni, które spełniają wszystkie te wymagania.

Czym charakteryzuje się granit?

Granit jest naturalną skałą, która posiada sporo cennych właściwości. Jest od wieków wykorzystywany w budownictwie, zdobiąc zarówno wnętrza naszych mieszkań, jak zewnętrzne elementy. Z granitu, oprócz blatów kuchennych, wykonuje się m. in. posadzki, elewacje, schody, nagrobki, okładziny ścienne, parapety, obudowy kominków i wiele innych. Nie bez przyczyny skała ta jest więc uznawana za jeden z najbardziej uniwersalnych surowców budowlanych.

Granit to skała magmowo-krystaliczna, która wykazuje znakomitą odporność na wiele czynników – mróz, wysokie temperatury, wodę i wilgoć, a także uszkodzenia mechaniczne. Właściwie zaimpregnowany granit nie jest podatny na zaplamienie, nie chłonie płynów oraz przez cały okres użytkowania zachowuje swój atrakcyjny wygląd. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na wykonanie właśnie na jego bazie nowych blatów kuchennych.

Dlaczego warto postawić na blaty granitowe do kuchni?

Jednym z najpopularniejszych zastosowań granitu są blaty kuchenne. Jest to rozwiązanie niezwykle trwałe, estetyczne oraz ponadczasowe, które sprawdzi się w praktycznie każdej kuchni. Granit występuje w wielu zróżnicowanych wariantach kolorystycznych, co pozwala dopasować go do estetyki każdego pomieszczenia oraz znajdujących się w nim elementów, w tym mebli. Posiada ponadto doskonałe właściwości użytkowe, które sprawiają, że jest rozwiązaniem wprost stworzonym do użytkowania w kuchni.

Granit jest naturalną skałą, która wyróżnia się ponadprzeciętną odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Takie właściwości pozwalają na krojenie bezpośrednio na jego powierzchni produktów spożywczych, rozbijanie mięsa oraz przechowywanie ciężkich sprzętów kuchennych. Co istotne, blaty granitowe do kuchni są także odporne na działanie wysokich temperatur – pozwala to na ustawianie bezpośrednio na nich gorących naczyń i garnków, bez ryzyka uszkodzenia czy odbarwienia kamiennej powierzchni roboczej.

Właściwie zaimpregnowane kuchenne blaty granitowe nie chłoną także wody oraz są odporne na działanie kwasów, w tym soku z owoców cytrusowych, octu oraz wina, które bardzo często są używane podczas przygotowywania domowych posiłków. Korzystanie z wykonanej z granitu powierzchni roboczej jest higieniczne i bezpieczne dla całej rodziny – naturalny granit nie zawiera bowiem żadnych szkodliwych substancji, a unikalne właściwości utrudniające namnażanie się bakterii sprawiają, że do jego czyszczenia nie są potrzebne silne środki chemiczne. Wystarczy regularnie oczyszczać blaty granitowe z zabrudzeń za pomocą miękkiej ściereczki z mikrofibry nasączonej czystą wodą lub delikatnym detergentem.